A KARMESTER - VARGA BALÁZS

Varga Balázs 1988. szeptember 8-án született a Tolna megyei Pincehelyen.
10 évesen kezdett el trombitálni a tamási Lajtha László Zeneiskolában, Bori András növendékeként. Középiskolai tanulmányait a budapesti Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskolában végezte, kiváló tanára, Kis András mellett.
A főiskolát előadóművészként a New York-i Bard College Konzervatóriumban kezdte el, majd a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián fejezte be. Zenekari művészként a világ számos hangversenytermét bejárta. (Pl.: New York, Boston, Hong-Kong, Peking, Taipei, Sanghaj). Zenetanári diplomáját a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán szerezte meg.
Karnagyi pályáját Markovics Gábor mellett kezdte el a tamási Würtz Ádám Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola fúvószenekarában.

2019 januárjától a Tamási Koncert-Fúvószenekar karmestere és művészeti vezetője.

A ZENEKAR JELENLEGI TAGJAI

Fuvola:
Kocsis Fanni
Lakos Letti
Máté Alexandra
Riba Zsófia
Sántha Dóra
Sánthána Vass Márta
Szarvas Réka
Vitányi Emese

B-klarinét:
Csókás Balázs
Csordás Réka
Dobos Erzsébet
Hegyi Dóra
Ótus László
Pál Virág Vivien
Pőcz Annamária
Rab Adrien
Szaváriné dr. Bakonyi Lídia

Basszus klarinét:
Holub Melinda
Szalai Ádám

Fagott:
Szavári Anita

Alt-szaxofon:
Pataki Dávid
Péti Sára
Ritter Regina
Szabó Máté
Tóth Kristóf
Tóth Márton

Bariton-szaxofon:
Gasparics Viktor

Tenor-szaxofon:
Ritter Rudolf

Szoprán szaxofon:
Csingár Gábor

Trombita:
Hóber Áron
Horváth Bernadett
Kuti Gergő
Kuti Máté
Mosonyi Roland
Nagy Ferenc
Pataki István
Szabó Endre
Szavári Szabolcs
Szerencsés Gergő
Varga Balázs

Vadászkürt:
Juhász Dániel
Pőcz Ákos
Tolnai Bence
Vanya Tamás

Tenor/bariton kürt:
Farkas Zsolt
Szabó László
Szabó Lóránt

Harsona:
Izsák Bence
Markovics Bence
Pőcz Balázs

Tuba:
Nyirati Károly
Propszt László
Szabó Flórián

Ütős:
Balogh Máté
György Dániel
Hermán Norbert
Molnár Milán

  

A ZENEKAR TÖRTÉNETE


1962-ben néhány tamási polgár elhatározta, hogy létrehoz egy akkor még ritkaság számba menő úttörőzenekart. Az ötletet hamarosan tett követte. A Kop-Ka Áfész elődje, a földműves szövetkezet támogatásával sikerült hangszereket vásárolni és Hemerle Jánost megnyerni az együttes vezetésére. A kis csapat a szigorú János bácsi keze alatt hamarosan megismerkedett a zenélés alapjaival és elkezdte sok évig tartó sikeres útját. Az akkor még nagyközség Tamásinak minden jelentős eseményén muzsikáltak. Jutalomutazáson vettek részt több alkalommal Csillebércen. Játszottak a Beloianisz hajón a Balatonon. Gyakori vendégek voltak a környező településeken megyénk városaiban, falvaiban. Sok-sok versenyen megmérették tudásukat.

Talán a legnagyobb élményt mégis a külföldi utazások jelentették. Jártak Lengyelországban és az akkori NDK-ban is. János bácsi nyugdíjazása után, Lukács Tibor folytatta a már megkezdett utat és vitte tovább a zenekar vezetését. Ám az úttörő-mozgalom alkonyán a zenekar megszűnt. Nem múlt el azonban néhány hét sem, mire a hajdani zenészek összefogásából újra éledt a hagyomány, immáron felnőtt zenekara lett Tamásinak, mely nagy-nagy lendülettel látott munkának. Szinte nem is jutott minden muzsikusnak hangszer. Persze sokan megfordultak abban az időben a csapatban, mire kialakult egy állandó zenekar. Néhány éves működés után 1988-ban Lukács Tibor posztját Markovics Gábor vette át.

Volt időszak, mikor csak tizenketten muzsikáltunk, de sikerült megőrizni az együttest, sőt egyre gyarapodott a létszám. Résztvettünk a Vaskúti és Tatabányai fúvószenekari versenyeken, a Bonyhádi népzenei találkozón és persze sok városi és környékbeli rendezvényen.

1990-ben Németországban, Lautersteinben mutatkoztunk be, majd 1992-ben Olaszországban jártunk. 1994-ben a Düsseldorf melletti Erkelenzben megrendezett II. Észak-Rajna-Vesztfáliai fúvószenekari versenyen kategóriánkban első rangúnak értékelték az együttesünket. Ekkor alakult ki jó kapcsolatunk a Düren-Lendersdorfi zenekarral, akik 1996 őszén Tamásiban jártak és fergeteges koncertet adtak, majd az azt követő évben mi is jártunk náluk. Ekkor újra megmérettünk a III. Nemzetközi Fúvószenekari versenyen (egyetlen magyar résztvevőként). Sikerült a középkategóriában első rangot szereznünk, dicsérettel. Utunk során jártunk Tamási testvérvárosában, Stollbergben is, ahol szintén nagysikerű koncertet adtunk.

1997-ben láttuk vendégül a svájci Arth am See zenekarát, akik emlékezetes koncerttel örvendeztették meg városunk zeneszerető közönségét. Tőlük és a németországi Nördlingen városától kaptunk meghívást az 1998-as évre, amit sikerült júniusban teljesítenünk. Először svájci barátaink meghívásának tettünk eleget, majd Németországba utaztunk, Nördlingen város 1100 éves évfordulójának ünnepére, ahol szintén többször felléptünk a néhány nap alatt. 1999. februárjában zenekarunk a Magyar Honvédség karmestere által vezetett zsűri előtt koncertfúvós és show-zenekari kategóriában arany minősítést szerzett. 2000-ben, a németországi Mönchengladbachban a IV. Észak-Rajna-Vesztfáliai fúvószenekari versenyen a felsőkategóriás minősítést érdemeltük ki. 2001-ben a XXIV. Siklósi Fúvószenekari Találkozón és Versenyen, a legnevesebb hazai zsűri zenekarunkat ítélte a verseny győztesének.

2002. februárjában felvettük Összhang című első CD-nk zenei anyagát, melyet nem sokkal később ki is adtunk. 2002. márciusában a Magyar Fúvószenei Szövetség által kiírt fúvószenekari értékelés legfelső kategóriájának koncertfúvós és show-zenekari minősítését szereztük meg kiemelt arany minősítéssel. 2002. májusában karmesterünk, Markovics Gábor megszerezte a fúvószenekari-karmester diplomát. 2002. június 30-án a XXV. Siklósi Fúvószenekari Versenyen Jubileumi Kiemelt Gyémánt diplomát szereztünk, és a Kortárszene legjobb előadójaként különdíjat kaptunk a legnevesebb hazai szakemberekből álló zsűritől.

2003. június 5-10-ig a németországi Aschaffenburgban megrendezett nemzetközi fúvószenei fesztiválon vett részt zenekarunk, ahol a minősítés legmagasabb kategóriájában, a legjobb értékelést kapta dicsérettel. A legfelső kategóriában induló zenekarok versenyében, pedig a második helyet érte el.

2003. június 29-én a XXVI. Nemzetközi Siklósi Fúvószenekari Versenyen és Fesztiválon az első helyezés megszerzése mellett, együttesünk kapta a kötelező darab legjobb előadásáért járó különdíjakat. Karmesterünk, pedig a legjobb dirigensnek járó elismerésben részesült.

2003. szeptember 1-jén, a Tolna Megyei Önkormányzat által adományozott Babits Mihály díjban részesült zenekarunk, megyénk kulturális életében évek óta kimagasló eredményeket felmutató működéséért.

2004-es évben egyesületünk és zenekarunk sajnos nem tudta a tőle már megszokott, magas szakmai színvonalú eredményeket produkálni, hiszen olyan, hónapokig tartó betegségek sújtották a karmestert, valamint az egyesület elnökét is, ami erősen rányomta bélyegét a zenekar teljesítményére, eredményességére és természetesen az egyesület tevékenységére is.

2005. augusztusában, újra sikerült a zenekart egy nagyobb megmérettetés elé állítani. Hazai koncert-túrát szerveztünk, melynek keretében bemutatkoztunk a miskolci és a hajdúszoboszlói közönségnek is. Az út során jutott idő kirándulásokra, Aggtelek, Szilvásvárad, Eger, de legnagyobb hangsúlyt a csapatépítés kapta.

A Tamási Koncert-Fúvószenekar 2006-ban ünnepelte újjáalakulásának 20 éves, a Tamási Fúvós Egylet megalakulásának pedig 10 éves jubileumát, melyre többnapos programsorozattal készültünk. 2006. június 3-4-én tartottuk a Fúvós Fiesta és "öregzenész" találkozót a tamási lóversenypályán. Az első napon a Tamási Koncert-Fúvószenekar adott egy könnyűzenei koncertet, amelynek második felében a zenekart a valaha dirigáló karmesterek vezényeltek, este pedig élőzenés mulatságot rendeztünk. Másnap, június 4-én egész napos programsorozattal készültünk, melyre meghívtunk 4 másik - a zenekarunkhoz hasonló korú és létszámú - együttest is.
Az ünnepi felvonulás mellett, humoros vetélkedővel és egyéb zenei programokkal vártuk az érdeklődőket. Este verseny értékelésével, jubileumi megemlékezéssel, ajándékátadással és utcabállal zártuk a fesztivált.

2007 legjelentősebb eseménye az erdélyi körutazás volt. Egy napot Kolozsvárnak szenteltünk, majd három napra a székely fővárosba utaztunk, ahol a Székelyudvarhelyi Ünnepi Játékok programsorozat keretében léptünk fel. Székelyföld után, Európa Kulturális Fővárosában, Nagyszebenben adtunk koncertet.

2008 június 27-28-án a Sárváron megrendezett országos fúvószenekari versenyen a legfelső kategóriában kiemelt arany díjazást kaptunk, karmesterünk pedig a legjobb dirigensnek járó elismerésben részesült.

2008. szep 2-9-ig tartó utazásunk során Orosz országban, egy nemzetközi zenekari fesztiválon jártunk. Zenekarunk bemutatkozhatott Moszkvában, és a borogyinói csata emlékére rendezett ünnepélyen.

2009-ben sok év után újra Újévi koncertet adtunk. 2010-ben Tamási lengyel partnervárosában, Suchy Las-ban jártunk és adtunk szabadtéri koncertet.

2011-ben A Sárváron rendezett Országos Fúvószenekari Versenyen, a legmagasabb fúvószenekari kategóriában, megosztott első helyet, a legjobb karmesternek járó, és a legjobb trombitasornak járó különdíjat is elnyertük.

2012. jubileumi év volt a Koncert-Fúvószenekar életében. Az ünnepi rendezvények sorát az Újévi koncert nyitotta meg majd a nyár közepén három napos rendezvény sorozattal készültünk az 50 éves évforduló megünneplésére. Június 29-július 1. között az ország több városából hívtunk vendég zenekarokat és mazsorett csoportokat, akik színvonalas műsorukkal szórakoztatták városunk közönségét három napon át a II."Fúvós Fieszta és Öreg zenész Találkozó" alkalmával. A jubileumi ünnepségek zárásaként decemberben nagy sikert aratott Karácsonyi koncertünk.

2013.január 22-én vehette át a zenekar vezetése az Emberi Erőforrások Minisztériuma által adományozott Csokonai Vitéz Mihály díjat a zenekar fennállása alatt az amatőr fúvószene népszerűsítésében végzett kiemelkedő kulturális tevékenységért. Ez a legmagasabb kitüntetés ma Magyarországon, amit amatőr művészeti csoport kaphat.
2013. májusában fogadtuk Tamási francia testvérvárosának koncert fúvószenekarát. A pünkösdi közös koncertet nagy érdekélődéssel várta a közönség. Ismét vastapstól volt hangos a nézőtér. Több hangszerrel is gyarapodtunk ebben az évben a nyertes pályázatoknak köszönhetően.

A 2014. év a zenekar számára igen mozgalmas volt. Márciusi koncertünkön ünnepeltük a 25. évfordulóját annak, hogy karmesterünk Markovics Gábor átvette a zenekar irányítását. Tavasszal és nyáron a környékbeli településeken több alkalommal is felléptünk a falunapi rendezvényeken. Évek óta jó kapcsolatot ápolunk több zenekarral is az országban. Köztük Tatabánya Város Koncert Fúvószenekarával és Sásd Város Fúvószenekarával is. 2014-ben e két zenekar fennállásának 40. évfordulóját együtt ünnepelhettük barátainkkal. Novemberben a Nemzeti Művelődési Intézet felkérésére bemutató zenekarként működtünk közre az országos fúvószenekari karmester továbbképzésen, amit Tamásiban rendeztek meg.

2015 tavaszát két saját szervezésű koncerttel indítottuk, melyek megrendezéséhez pályázati pénzt nyertünk. Márciusi és májusi koncertünkön is új műsorral mutatkoztunk be közönségünknek. Ez évben a környékbeli települések meghívásai mellett eleget tettünk Stollbeg, Tamási németországi testvérvárosa meghívásának is, ahol több alkalommal is felléptünk a kulturális programokon.
A Megye Napon, szeptember 1-én vehettük át a több mint 50 év kiemelkedő művészeti tevékenységének elismeréseként a zenekarnak adományozott "TOLNA MEGYÉÉRT DÍJ"-at.
Szeptember 26-án "700 éves Tamási" című ünnepi koncertünkkel köszöntöttük a város lakosságát a jubileum alkalmából. Vendégünk volt a Tatabánya Város Koncert Fúvószenekara és az Egressy Fúvószenekar (Komárom) tagjaiból álló együttes. Szeptember 27.-én a városi ünnepségek színvonalának emelésében a Tabi Fúvósok és Sásd Város Fúvószenekara volt segítségünkre.
Az előző év kedvező tapasztalatai alapján novemberben ismét felkérést kaptunk a karmester továbbképzésen való közreműködésre. Ebben az évben kísértük utolsó útjára Kiszler József tanár urat, aki hosszú évtizedeken át az úttörőzenekar karmestere Hemerle János mellett szerető gondoskodással vigyázta az ifjú zenész palánták lépteit.

2016. március 27-én Tavaszköszöntő koncertet adott a zenekar. Júniusban, Regölyben, falunapon hallhatott minket a közönség. 2016 augusztusában Révfülöpön művészeti táborban vett részt a zenekar, melyet a tamási és a tatabányai koncert-fúvószenekar tagjaiból álló egyesített zenekar az augusztus 20-ai ünnepségen közös koncerttel zárt. 2016 szeptemberében az első tamási szüreti fesztiválon szerepelhettünk.

2017 tavaszán megrendeztük a már szokásosnak mondható Tavaszköszöntő és Pünkösdi koncertünket a Tamási közönség előtt. Júniusban részt vehettünk Szekszárdon a Pünkösdi Hal- és Vadünnepen. Júliusban a zenekar fennállásának 55. évfodulóját „Mini-Fiesta” alkalmával ünnepeltük meg, mely alkalommal vendégül láthattuk a Sásdi, a Dombóvári és a Kisszékelyi zenekarokat, továbbá a környékbeli mazsorett-csoportokat is. 2017 augusztusában Iregszemcsén és Szárazdon falunapon léptünk fel, majd szeptemberben az immár ugyancsak szokásossá vált COOP-nap keretében hallhatta a zenekart a tamási közönség. Karácsonykor nagykoncerttel tettük emlékezetessé az ünnepet.

2018 márciusától Elek Péter, a Sásdi Koncert-fúvószenekar karnagya vette át zenekarunk művészeti vezetését. Május elsején hagyományos reggeli ébresztővel köszöntöttük Tamási lakóit. A városi rendezvényeken kivétel nélkül térzenét adtunk a Trófea Vadgasztronómiai Fesztiváltól az október 23-i városi megemlékezésen át a Művelődési Központ Adventi programsorozatáig. Július 7-én Albertirsán Fúvós Fesztiválon, augusztus 4-én a hegyhátmaróci falunapon vettünk részt. Augusztus 17-20. között Balatonkenesén Fúvós tábort szerveztünk csapatépítő és utánpótlásnevelő jelleggel. Október 7-én Siófokon a Halfesztiválon zenéltünk.

A 2019. évet Újévi Koncerttel és Pótszilveszteri Zenészbállal nyitottuk, mely alkalomtól Varga Balázs irányítja a zenekar szakmai munkáját. A hagyományos városi rendezvények mellett ismét részt vettünk a regölyi falunapon, majd nagysikerű Filmzene és musical válogatás koncerttel szolgáltuk a tamási közönséget. Július első hétvégéjén Luxemburgba utaztunk, ahol az echternach-i Summerfest részeként térzenét adtunk, majd Wasserbilligben együtt koncertezhettünk a fennállásának 140. évfordulóját ünneplő városi zenekarral.